2011. augusztus 31., szerda

kakashere másként

Hát ez sem diétás... és nem a hagyományos pörkölt, ami isteni finom, lehet keverni velővel, más belsőségekkel, de azért az mégiscsak egy egyszerű pöri. Most viszont csak egy maréknyi volt a hentesnél, keveset rendelnek, mert kevesen vásárolják, pedig butaság - mennyivel jobb vagy más a pacal pl.? Maréknyi friss kakasheréim most gombával párosultak, imígyen: egy szép fej, összeaprított hagyma 1 evőkanál olajban megdinsztelve, (ezúttal konzerv) gomba hozzáadva, sózva, borsozva, párologtatva, kicsit megtisztított kakashere beledobva, összekeverve. Pici fokhagymapor, még só, még bors - és a konzerv levének úgy a fele. Fedő alatt összepuhul minden, 1 (de tényleg csak 1) evőkanál liszttel megszórva, 2 deci tejföllel felengedve, petrezselyemmel megszórva. Hú de jó. Azon filóztam közben, hogy milyen köret illene ehhez, végül a szégyellni való sültkrumpli mellett döntöttem - és jól döntöttem, mint egy Spar-vásárló.
A kakashere tisztítása nálam annyiből áll, hogy az a részét, ami olyan, mint egy csírázó babszemnél az a kis horpadás, amitől olyan duci kifli alakja van, na azt nyissz, levágom, azokat a példányokat pedig, amelyek túl nagyra nőttek, kettévágom. Vagy háromba. (Háromba vágjam, édes uram?) De olvastam, hogy vannak, akik az egész hártyát lehántják róla, ez jó macerás lehet, na meg könnyen szétfőnek a kis helyes fehér izék, személy szerint én szeretem, ha van mit rágni egy ételen. Jó kaja, de ne este edd, mert a gomba is, a kakashere is lassan emésztődik.