2011. november 4., péntek

Fűszeres vöröslencse

Ha akarod, leves, ha akarod, főzelék

Egyszerűen és gyorsan egzotikus és egészséges finomságot varázsolhatsz az asztalra. Nincs benne rántás, sem habarás, mégis sűrű és tápláló.

Hozzávalók 4 személyre: 25 deka vöröslencse, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 szem paradicsom vagy 1 kis doboz paradicsompüré, 2 evőkanál olívaolaj, 1 citrom lereszelt héja és leve, 1-2 szem csillagánizs, só, bors, 1 mokkáskanál római kömény, 1 kis piros csípős paprika vagy csili, 1 babérlevél (főzés után kidobjuk),1 mokkáskanál korianderpor, a tálaláshoz koriander vagy mentalevelek

  • A hagymát aprítsd fel finomra, a répát karikázd fel, és olívaolajon pirítsd őket egy kicsit. A reszelt citromhéjat is futtasd meg az olajon. Add hozzá a lencsét is (nem kell beáztatni!), sózd és borsozd meg, öntsd fel kétszer több füstölthúslével, mint amennyi ellepné. Forrás után habos lesz – a habot lapos kanállal szedd le róla.
  • Keverd bele a paradicsompürét vagy a meghámozott, de nem kimagozott, apróra feldarabolt paradicsomot, a fűszereket, facsard bele a citrom levét, aztán kislángon főzd addig, míg a lencse szinte teljesen szétesik. Nem tart sokáig, csak 10-20 perc! Közben kóstold meg, hogy igényel-e még sót vagy mást.
  • Lehet botmixerrel pürésíteni, de szinte felesleges. Ha túl sűrűnek találod, mert levesként kínálnád, akkor a végén higítsd fel vízzel, és forralj rajta még egyet.

TUDTAD, hogy a nálunk is közismert lencse nem csak barna, hanem sárga, narancs, zöld vagy épp feketés színű is lehet? Az apró szemű narancs- és vörös színű lencse a közel-keleti és az indiai ételek fontos alkotóeleme. Ezeket általában be sem kell áztatni, és a háromnegyed óráig fővő barna lencsével szemben 10-20 perc főzés is elegendő ahhoz, hogy megpuhuljanak. A francia zöldlencse (puy) neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze kicsit borsos. Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe. A fekete lencsét (beluga) gyakran a lencsék kaviárjaként emlegetik -- ezt apró és fénylő héjának köszönheti. Ez a legkisebb méretű lencse, ezért nagyon gyorsan megfő, köretként fogyasztják halak és szárnyasok mellé. A vörös lencse most már nálunk sem csak a keleti üzletekben kapható, kevesebb vele a macera, mint a barnával, bár sokaknak csalódást okoz, hogy szépséges színét főzés közben elveszti, ezen némileg segít a vele együtt fővő paradicsom.

Indiait főztem, amiről azt hittem, hogy nem szeretem

Kihívás olyat főzni, amit elvileg nem szeretsz. Engem eddig gyér számú találkozásaim az indiai konyhával (sőt, az általam előkotort és közzétett indiai receptek sem) nem győztek meg arról, hogy nekem ezt szeretnem kéne. Volt egy kedves találkozásom egy pesti indiai vendéglőssel, mutatott is, kóstoltatott is dolgokat - valahogy a naan kenyér és a tiszta joghurt ízlett a legjobban. Na de az nem úgy van, muszáj ezzel a kérdéssel megbirkóznom, mert elvileg minden ehetőt megeszem, sőt, meg akarok főzni. Ezért aztán legjobb barátaimat kitettem annak a kockázatnak, amit egy ilyen önfejlesztő kísérlet jelent. És lőn.
Sok minden volt az asztalon. Mindenek előtt kétfajta húsétel - egy marhacurry és egy pulyka, mindkettő kicsit-nagyon mártásban. Aztán egy tál vöröslencse-dahl, ami ugye ha akarom, leves, ha akarom, főzelék. Aztán egy hideg savanykás zöldbabsaláta (?), egy tányér uborka-raita, meg sárgarépa szezámmaggal pirítva. És egy kancsó erőleveske, hogy a fogások közt semlegesítse az ízeket, csakúgy, mint a sűrű joghurt (ami persze nem indiai volt, hanem kimért görög). Tandori híján - ami ugye egy szuper magas hőmérsékletű kemenceféleség - laposkenyeret nem sütöttem, sajnos :-( Viszont volt árpakása, fehér rizs, sárga rizs mazsolával. Slussz. Meglepő módon mind a négyen (még én is! persze, nem is teszek olyasmit asztalra, ami nekem nem ízlik) találtunk olyan dolgokat, amik ízlettek és gyakorlatilag minden elfogyott a hosszas és élvezetes eszegetés során. Ha lennének olvasóim, akkor most arra kérném őket, írják meg, melyik fogásnak az elkészítésére kiváncsiak, de mivel nincsenek, ezért önkényesen beleteszem egy új bejegyzésbe a vöröslencsét. Hacsak.. nem tettem ezt már meg korábban.