Éljen a libazsír!
“A libazsír halványsárga színű, sűrűn folyó, enyhén ikrás állagú, kifejezetten egyedi ízű és illatú termék. A hízott liba feldolgozásakor a darabolás során keletkező, bőr alatti és hasüregi, zsírban gazdag szövetekből zsírolvasztással állítják elő. Magas füstpontja miatt nehezen ég meg (190°C). 30% telített zsírsavat, 58% egyszeresen telítetlen zsírsavat és 12% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. 100 g körülbelül 11 mg koleszterint tartalmaz.
Általában a viziszárnyasok hizlalásakor nyert baromfizsír, és ezen belül is a libazsír alacsony koleszterin-tartalma miatt étkezési zsírként igen ízletes, értékes táplálék. Koleszterin-tartalma megközelítőleg fele a sertészsírénak és csupán negyede a vajban található koleszterinnak (a libazsír koleszterin-tartalma 75, a sovány borjúhúsé 70-90, a vajé 230-280, a tojásé 450-500, a császárszalonnáé 105, a sertészsíré 100, szalonnáé (füstölt) 135, a vajé 230 (!), a csökkentett zsírtartalmú vajé 120 milligramm/100 gramm.”
A fentieket a Gödöllői Agráregyetem egyik publikációjából vettem, kihagyásokkal.