2011. november 4., péntek

Fűszeres vöröslencse

Ha akarod, leves, ha akarod, főzelék

Egyszerűen és gyorsan egzotikus és egészséges finomságot varázsolhatsz az asztalra. Nincs benne rántás, sem habarás, mégis sűrű és tápláló.

Hozzávalók 4 személyre: 25 deka vöröslencse, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 szem paradicsom vagy 1 kis doboz paradicsompüré, 2 evőkanál olívaolaj, 1 citrom lereszelt héja és leve, 1-2 szem csillagánizs, só, bors, 1 mokkáskanál római kömény, 1 kis piros csípős paprika vagy csili, 1 babérlevél (főzés után kidobjuk),1 mokkáskanál korianderpor, a tálaláshoz koriander vagy mentalevelek

  • A hagymát aprítsd fel finomra, a répát karikázd fel, és olívaolajon pirítsd őket egy kicsit. A reszelt citromhéjat is futtasd meg az olajon. Add hozzá a lencsét is (nem kell beáztatni!), sózd és borsozd meg, öntsd fel kétszer több füstölthúslével, mint amennyi ellepné. Forrás után habos lesz – a habot lapos kanállal szedd le róla.
  • Keverd bele a paradicsompürét vagy a meghámozott, de nem kimagozott, apróra feldarabolt paradicsomot, a fűszereket, facsard bele a citrom levét, aztán kislángon főzd addig, míg a lencse szinte teljesen szétesik. Nem tart sokáig, csak 10-20 perc! Közben kóstold meg, hogy igényel-e még sót vagy mást.
  • Lehet botmixerrel pürésíteni, de szinte felesleges. Ha túl sűrűnek találod, mert levesként kínálnád, akkor a végén higítsd fel vízzel, és forralj rajta még egyet.

TUDTAD, hogy a nálunk is közismert lencse nem csak barna, hanem sárga, narancs, zöld vagy épp feketés színű is lehet? Az apró szemű narancs- és vörös színű lencse a közel-keleti és az indiai ételek fontos alkotóeleme. Ezeket általában be sem kell áztatni, és a háromnegyed óráig fővő barna lencsével szemben 10-20 perc főzés is elegendő ahhoz, hogy megpuhuljanak. A francia zöldlencse (puy) neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze kicsit borsos. Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe. A fekete lencsét (beluga) gyakran a lencsék kaviárjaként emlegetik -- ezt apró és fénylő héjának köszönheti. Ez a legkisebb méretű lencse, ezért nagyon gyorsan megfő, köretként fogyasztják halak és szárnyasok mellé. A vörös lencse most már nálunk sem csak a keleti üzletekben kapható, kevesebb vele a macera, mint a barnával, bár sokaknak csalódást okoz, hogy szépséges színét főzés közben elveszti, ezen némileg segít a vele együtt fővő paradicsom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése