Fűszeres vöröslencse
Ha akarod, leves, ha akarod, főzelék
Egyszerűen és gyorsan egzotikus és egészséges finomságot varázsolhatsz az asztalra. Nincs benne rántás, sem habarás, mégis sűrű és tápláló.
Hozzávalók 4 személyre: 25 deka vöröslencse, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 szem paradicsom vagy 1 kis doboz paradicsompüré, 2 evőkanál olívaolaj, 1 citrom lereszelt héja és leve, 1-2 szem csillagánizs, só, bors, 1 mokkáskanál római kömény, 1 kis piros csípős paprika vagy csili, 1 babérlevél (főzés után kidobjuk),1 mokkáskanál korianderpor, a tálaláshoz koriander vagy mentalevelek
- A hagymát aprítsd fel finomra, a répát karikázd fel, és olívaolajon pirítsd őket egy kicsit. A reszelt citromhéjat is futtasd meg az olajon. Add hozzá a lencsét is (nem kell beáztatni!), sózd és borsozd meg, öntsd fel kétszer több füstölthúslével, mint amennyi ellepné. Forrás után habos lesz – a habot lapos kanállal szedd le róla.
- Keverd bele a paradicsompürét vagy a meghámozott, de nem kimagozott, apróra feldarabolt paradicsomot, a fűszereket, facsard bele a citrom levét, aztán kislángon főzd addig, míg a lencse szinte teljesen szétesik. Nem tart sokáig, csak 10-20 perc! Közben kóstold meg, hogy igényel-e még sót vagy mást.
- Lehet botmixerrel pürésíteni, de szinte felesleges. Ha túl sűrűnek találod, mert levesként kínálnád, akkor a végén higítsd fel vízzel, és forralj rajta még egyet.
TUDTAD, hogy a nálunk is közismert lencse nem csak barna, hanem sárga, narancs, zöld vagy épp feketés színű is lehet? Az apró szemű narancs- és vörös színű lencse a közel-keleti és az indiai ételek fontos alkotóeleme. Ezeket általában be sem kell áztatni, és a háromnegyed óráig fővő barna lencsével szemben 10-20 perc főzés is elegendő ahhoz, hogy megpuhuljanak. A francia zöldlencse (puy) neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze kicsit borsos. Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe. A fekete lencsét (beluga) gyakran a lencsék kaviárjaként emlegetik -- ezt apró és fénylő héjának köszönheti. Ez a legkisebb méretű lencse, ezért nagyon gyorsan megfő, köretként fogyasztják halak és szárnyasok mellé. A vörös lencse most már nálunk sem csak a keleti üzletekben kapható, kevesebb vele a macera, mint a barnával, bár sokaknak csalódást okoz, hogy szépséges színét főzés közben elveszti, ezen némileg segít a vele együtt fővő paradicsom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése