2009. szeptember 22., kedd

Hű, olyan jót találtam ki! Egy női magazinnak fordítok és néha írok recepteket, és persze már szilveszternél tartunk. Az a feladat, hogy hideg, kézzel ehető, egyben bekapható falatkákat gyártsak - ehhez olvasgatok most. Nekem persze az is szempont, hogy valahogy a tradíciókat is megtartsuk, ezért nem tudok elképzelni szilveszteri kaját a pénzhozó lencse nélkül. Na, volt egy ötlet, a lencsés palacsinta, ebből gyártottam az alábbit (még nincs kipróbálva, de szerintem tuti jó):
Füstölt húst (nem összekötözött akármit, hanem mondjuk tarját) főzz meg jó puhára, amúgy melegen csavard jó szorosan alufóliába és ha kihűlt, tedd hűtőbe. A levében pedig pár szál sárga- és egy fehérrépával, babérlevéllel, pici ecettel, kis szemesborssal és (ha a lé nem elég sós) sóval főzd meg az előre beáztatott lencsét, de ne pürépuhaságúra, csak annyira, hogy a szemek még szépen egyben maradjanak. Keverj egy jó sűrű palacsintatésztát cukor nélkül, és kavard hozzá az alaposan lecsöpögtetett lencsét (a zöldséget majd használd másra, a babérlevelet pedig dobd ki). Süss annyi, nem túl vastag palacsintát, amennyire csak futja a keverékből. Hagyd hűlni, közben a füstölt húst vedd elő, szeleteld fel vékonyra, egy-egy szeletet fektess egy-egy palacsintára, kend meg tejszínes tormával, csavard fel, és egyenként tekerd alufóliába. Sutty, be a hűtőbe. Ha már készíted elő a szilveszteri asztalt, a palacsintatekercseket vágd fel három-négy csinos darabra, és a falatkákat rendezd el egy nagy tálon. A látvány kedvéért díszítsd valami zölddel, mondjuk póréhagyma-karikákkal vagy egyszerűen petrezselyemmel. Na?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése