2009. október 2., péntek
Kiszaladtam ma a piacra mustért, mert az csak rövid ideig jó, akármit is állít a néni vagy a bácsi, és hétfőn még jó volt. Meg gondoltam, veszek valami friss zöld... akármit. De persze a piacon eszembe jutott, hogy ma nem is nagyon lesz időm főzni, viszont elfogyott a saját olvasztású libazsírom, ezért futtában vettem másfél kiló.... na, de nem volt bőrös libaháj, lett belőle kacsaháj. De nagyon szép, friss, rendesen megtisztított. Oszt amikor délután hazaértem, elvacakoltam még vele egy fél órácskát, jó picire aprítottam, maradék tollvégeket kihuzigáltam, kisütöttem (én egy kis tejjel kezdem, meg teszek bele két-három gerezd fokhagymát is), és most akkorát uzsonnáztam: friss, meleg kacsatöpörtyű lilahagymával, meg a mélyhűtőből elővett, 10 perc alatt ropogósra sütött bucival és musttal. Hűűű... Plusz van egy liter csodaszép, sárga, kristálytiszta zsírom. Hát én koleszterin-ügyben elvakult vagyok: meggyőződésem, hogy azelőtt is létezett koleszterinszint, mielőtt méregetni kezdték volna, és lám, még mindig itt vagyunk (mármint hogy mi, emberek). Általában ellene vagyok az ilyen méricskéléseknek, sőt, urambocsá a szűrővizsgálatoknak is, és azt gondolom magamban (nem nagyon merem megosztani senkivel ezt a gondolatot), hogy akinek nincs semmi baja, az ne menjen orvoshoz. Mert ha már ott van, akkor úgyis találnak valamit. Jó, eretnekség, de micsináljak, amikor a mamámnál, aki 90 évesen szép csendesen elaludt, 54 éves korában a szűrővizsgálaton daganatot találtak az egyik mellében, és ripsz-ropsz azt javasolták, hogy vágjuk le mindkettőt, minek az már neki, oszt akkor nem lesz semmi baj később velük - szóval akkor kitört belőlem a hiszti, megjegyzem, egy gyulladt, vörös izé volt a mellén, és tudtommal (már akkori eszemmel is úgy tudtam) a rák nem ad ilyen jelzéseket, hurcoltam őt ide-oda, hamar kiderült, hogy tejmirigy gyulladása volt, amit antibiotikummal kettő hét alatt kikezeltek, és után még három évtizeden keresztül élte egy egészséges nő férfiaktól sem távol álló életét. Na szóval azóta a szűrővizsgálatok meg én - Arktisz és Antarktisz. Hogy jutottam ide a kacsatöpörtyűtől? Nem tudom, de azt melegen javaslom, hogy ne vegyetek gyári disznózsírt, rettenetesen néz ki, mintha műanyagból lenne, és biztos vagyok benne, hogy a házilag olvasztott liba- vagy kacsazsír egészségesebb is (ha ez a fogalom még egyáltalán jelent valamit... na jó, erről máskor), na meg finomabb is. Főzéshez is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése